Interview Jaap Seidell: “De balans moet naar de gezonde keuze”

Jaap Seidell is professor Voeding & Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Al ruim drie decennia doet hij onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van overgewicht en interventies die kunnen leiden tot betere preventie daarvan. Of het nu is via Twitter, een column in Het Parool, een eigen boek of een uitzending van Koffietijd, Jaap grijpt elke kans aan om het grote publiek de urgentie van zijn onderzoeksdomein te vertellen.

“Er is een serieus probleem met de volksgezondheid. Er lijden ruim een miljoen mensen aan type twee diabetes en er komen per jaar ruim 70 duizend gevallen bij. Er is heel veel overgewicht met bijbehorende hart- en vaatziekten en andere chronische ziekten. En sociale verschillen tekenen zich daarin glashelder af. De automatische respons nu is: meer dokters opleiden en meer zorg aanbieden. Maar het is natuurlijk veel effectiever om te voorkomen dat mensen ziek worden, maar preventie wordt niet gezien als gezondheidszorg. Het is echter belangrijk dat we meer aandacht hebben voor preventie. En dat betekent onder meer dat we ook moeten kijken naar de voedselomgeving.”

Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het stimuleren van drinken van water in plaats van al die suikerhoudende dranken.”

“Om de voedselomgeving gezonder te maken is er niet een maatregel die op zich afdoende is, maar dat wil niet zeggen dat er geen eenvoudige interventies zijn die werken. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met het stimuleren van drinken van water in plaats van al die suikerhoudende dranken. Daarvan weten we echt wel zeker: dat hebben kinderen niet nodig. Het veroorzaakt overconsumptie en overgewicht en allerlei andere ellende, en dat verruilen voor water drinken helpt. Als je op scholen zorgt voor meer waterpunten, zoals kraantjes of fonteintjes en het drinken van suikerhoudende drank verbiedt, dan drinken kinderen als ze dorst hebben water. Dat gaat meteen en vanzelf.”

“Het is politiek heel ingewikkeld om draagvlak te krijgen voor ingrijpende maatregelen in de voedselomgeving, omdat dat de keuze van de burger beperkt dan wel sterk beïnvloedt. Maar de balans moet naar de gezonde keuze. Dan heb je nog steeds vrijheid van keuze, vrijheid van marketing en vrijheid van meningsuiting waar je moeilijk aan kunt tornen, maar je maakt de balans in de het voordeel van de gezonde keuze. Ik denk persoonlijk dat dat het meest haalbaar is.”

Bron: Het Eetparadijs, foto: Edwin Loekemeijer