Weinig gezond voedsel in dierentuinen en attractieparken

In dierentuinen en attractieparken moet je goed zoeken om een gezonde lunch te vinden. Er is wel gezond eten, maar het verdwijnt achter een grote hoeveelheid ongezonde producten, zegt bureau Schuttelaar & Partners. Vooral voor kinderen is er weinig gezonds te vinden. Slechts 1 op de 5 parken biedt een gezonde kinderverrassing aan. Dit terwijl drie kwart van de consumenten het juist een goed idee vindt als de attractieparken gezonde opties promoten.

Onderzoek

Adviesbureau Schuttelaar & partners inventariseerde de menukaarten van 31 attractieparken en dierentuinen. Er bleken vooral veel vette, zoute en zoete gerechten op de lunchkaart te staan. Belegde broodjes en soep, en soms salades of gezonde snacks, zijn vaak wel beschikbaar, maar daar moeten de bezoekers goed naar zoeken. Dierenpark Amersfoort en de Efteling komen als meest gezond uit de bus.

Verantwoordelijkheid

Dierentuinen scoren over het algemeen iets beter dan attractieparken, maar beide moeten meer verantwoordelijkheid nemen. Onderzoeker Suzanne van der Pijll: “Veel mensen willen graag gezonder eten en drinken, maar vinden het vaak lastig. Wij zien dat het vooral tijdens een dagje uit erg moeilijk wordt gemaakt. Gezond eten hoeft toch geen sprookje te zijn?”.

“Gezond eten hoeft toch geen sprookje te zijn?”

Ook snijden de pretparken zichzelf in de vingers omdat ze omzet mislopen. In 2015 namen 40 miljoen bezoekers voor ruim €145 miljoen producten mee van huis; volgens van der Pijll om toch nog iets gezonds binnen te krijgen.

Bron: Foodlog