Gezond Marokkaans eten bij Ahmed

Twee jaar geleden opende Ahmed zijn eigen restaurant Marhaba, aan de Oosterparkstraat 123. Marhaba betekent welkom, en dat straalt Ahmed ook uit. Vrolijke ogen, brede lach. “Eten is leuk om te maken en leuk om te geven. Met eten kun je mensen een groot plezier doen.”

Bij Marhaba kun je terecht voor typisch Marokkaanse gerechten, zoals tajine, couscous en harina (soep), maar ook voor een broodje gezond en een smoothie. “Ik doe erg mijn best om gezond, lekker én betaalbaar te zijn.” Dat is geen gemakkelijke opgave, maar tot op heden wel succesvol.

Geen buikje
Zijn gezondheid vindt hij heel belangrijk. Hij sport, slaapt veel en let op wat hij eet. Hij is dan wel kok, maar zeker geen kok met een buikje! Het project Gezond Gewicht Oost kwam per toeval op zijn pad. Hij liep pedagoog Mostafa Es-Souilmi – die voor de gemeente contact legt met lokale ondernemers – tegen het lijf bij viswinkel Ras El Ma aan de Javastraat. De aandacht vestigen op gezond eten en gratis reclame voor Marhaba? Daar doe ik graag aan mee, dacht Ahmed.

“Ik scoorde een dikke 8,5 voor mijn menu, hoewel ik iets mocht matigen met vlees”

Menu langs gezondheidslat

En zo geschiedde. Begin november organiseerden Ahmed en Mostafa een ‘informatieve culinaire middag’ in het restaurant, in het bijzijn van een diëtiste. Ze hadden speciaal voor deze gelegenheid mensen uitgenodigd uit de vaste klantenkring van Marhaba. Alle aanwezigen kregen een driegangenmenu voorgeschoteld en de diëtiste legde de gerechten langs de gezondheidslat. Ahmed: “Ik scoorde een dikke 8,5 voor mijn menu, hoewel ik iets mocht matigen met vlees. Ik was hartstikke trots.”

Neem een kommetje soep!

Hij is een ondernemer, maar wil niet koste wat kost geld verdienen. Als een tafel van drie personen vijf gerechten bestelt, adviseert hij om te beginnen met drie. “Mensen zeggen wel eens tegen me: ben je gek, wil je geen geld verdienen of zo? Maar ik vind het zonde om eten weg te gooien. Daarvoor ben ik geen restaurant begonnen.” Hij helpt zijn klanten wel vaker bij het maken van gezonde keuzes, maar belerend wil hij niet zijn. Hij verkoopt zijn tips met humor en flair. “Als kinderen vragen om een kroket, dan zeg ik: je kunt ook een kommetje soep nemen.” De traditionele snackbar lijkt op zijn retour. De Marhaba’s hebben de toekomst.

Ben je ook geïnteresseerd om met gezonde leefstijl aan de slag te gaan in jouw restaurant, winkel of andere onderneming? Neem dan contact op met de buurtmanager in jouw buurt.

Bron: Gemeente Amsterdam, tekst en foto’s: Doculavie