Taartjes voor een gezondere voedselomgeving

Op station Utrecht Centraal staat de komende maanden een foodtruck die taartjes verkoopt, gezonde taartjes welteverstaan. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht willen weten of reizigers bij station Utrecht Centraal de komende tijd zo te verleiden zijn om een gezonde snack te kopen.

Een mooi voorbeeld van het gezonder maken van de voedselomgeving: Op station Utrecht Centraal staat de komende maanden een foodtruck die taartjes verkoopt, gezonde taartjes welteverstaan. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht willen weten of reizigers bij station Utrecht Centraal de komende tijd zo te verleiden zijn om een gezonde snack te kopen.

“Het centraal station is een gevaarlijke plek voor reizigers die een tussendoortje willen. Het is heel makkelijk om iets ongezonds te kopen. Wij willen onderzoeken of we deze mensen voor een gezonder alternatief kunnen laten kiezen”, zegt gezondheidspsycholoog en hoofdonderzoeker Caroline Schlinkert.

Het onderzoeksproject, De Gezonde Toer, heeft Utrechtse psychologen, voedingsdeskundigen en stadsgeografen bijeengebracht. Denise de Ridder, hoogleraar Gezondheidspsychologie, geeft aan dat ze met het onderzoek gedrag willen veranderen.

De Ridder: “Dan moet je niet alleen weten wat en hoeveel mensen eten en snacken, maar ook waar en wanneer. Stadsgeografen hebben met mobiliteitsonderzoek het zogenoemde activiteitsverplaatsingspatroon van mensen achterhaald. Zo weten we precies op welk tijdstip en op welke plek mensen een snack nuttigen. Daar spelen we nu op in door de komende drie maanden met onze foodcar van 14.00 tot 19.00 uur op het Jaarbeursplein te staan.”

Handgemaakt

De taartjes die verkocht worden zijn speciaal ontwikkeld zodat groenten en fruit op een lekkere en aantrekkelijke manier kunnen worden aangeboden. Ze bestaan uit een volkoren bodem met een zoete of een hartige vulling.

Meer informatie over het onderzoek vind je op de facebookpagina.

 

Bron: De Utrechtse Internet Courant

Foto’s door Liset van der Laan