Op Eetsafari door Amsterdam: op bezoek bij gezonde ondernemers!

Van Amsterdamse Bodem neemt je mee op Eetsafari naar verschillende wijken in Amsterdam om je alle verborgen culinaire pareltjes te laten zien. Ze gaan ook op bezoek bij ondernemers die zich inzetten voor een gezonde voedselomgeving.

Van Amsterdamse Bodem neemt je mee op Eetsafari door verschillende wijken in Amsterdam om je alle verborgen culinaire pareltjes te laten zien. Ze gaan daarbij ook op bezoek bij ondernemers die zich inzetten voor een gezonde voedselomgeving.

Samuel Levie, Smaakburgemeester van Amsterdam, vertelt in dit introducerende artikel dat eten iets is dat veel Amsterdammers verbindt. Ook is Amsterdam heel kleurrijk en heeft de stad door de eeuwen heen mensen van over de hele wereld aangetrokken. Amsterdam telt nu meer dan 180 nationaliteiten. Al deze mensen namen hun eigen smaken, producten en kooktechnieken mee.

“Je kunt in Amsterdam Japans, Syrisch, Georgisch, Ethiopisch, Pools, Braziliaans en Ghanees eten. Op sommige plekken eet je het eten waarvan de smaak is aangepast aan de Hollandse smaak. Eten is minder pittig, of gemaakt met hier verkrijgbare ingrediënten. Op andere plekken koken mensen juist de authentieke gerechten om de eigen groep een gevoel van thuis te geven. Op weer andere plekken worden culturen verweven tot iets nieuws. Iedere buurt heeft zijn eigen parels, en ieder van die parels heeft zijn eigen verhaal. Het zijn familieverhalen en verhalen van omzwervingen. Van mensen die hier de liefde vonden of hier juist eindigden nadat ze hun geliefden hadden verloren.”

Amsterdam heeft dus een goed arsenaal aan lekker eten in huis. In Op eetsafari door Amsterdam Zuidoost lees je over verschillende ondernemers in Zuidoost die ook mee werken aan een gezonder Amsterdam. Zo verkoopt Juiciety groente- en fruitsappen en geven ze ook workshops op een basisschool in Holendrecht waar ze de kids zelf sapjes en smoothies leren maken en geeft moestuin bloei en groei het goede voorbeeld door eigen groenten te verbouwen. Lees hier het volledige artikel en ga zelf ook eens langs bij deze ondernemers!

Fotografie: Ingrid Hofstra