Helpt nudging op de winkelvloer bij de verkoop van groente en fruit?

Als ondernemers voor een gezond Amsterdam zijn we allemaal bezig met de voedselomgeving. In het Ga voor Kleur-lab werd er 6 weken lang getest en onderzocht of nudging kan helpen groente- en fruitconsumptie te verhogen. Coosje Dijkstra (VU) en Karin Bemelmans (NAGF) mochten bij BNR komen vertellen over het onderzoek en de resultaten. Tipje van de sluier: het werkt!

“Het Preventieakkoord werd in 2018 met diverse sectoren afgesloten om overmatig drankgebruik, roken en overgewicht terug te dringen. Inmiddels is er aardig wat discussie geweest over de haalbaarheid en de beperkte impact van die afspraken. Dat heeft onderzoekers er echter niet van weerhouden om er alvast mee aan de slag te gaan. Ze keken in een supermarkt zes weken lang of nudging ervoor kon zorgen dat er meer groente en fruit werd verkocht. Ze plaatsen besjes naast de yoghurt, fruit bij de kassa, voegden gezonde receptenkaarten toe en zorgden voor mooie beelden en teksten. En de combinatie van instrumenten werkte: er werd meer groente en fruit verkocht.”

Luister hier de hele aflevering om meer te weten te komen over het onderzoek.

Bron: BNR.nl