Ondernemersverhaal | Leo de Haas van Sportfondsenbad Amsterdam-Oost

In de rubriek Ondernemersverhaal zetten we elke maand een deelnemer van het netwerk Ondernemers voor een Gezond Amsterdam in de schijnwerpers. Wat zijn dé manieren om Amsterdam gezonder te maken? Voor deze editie spraken we met Leo de Haas, manager van Sportfondsenbad Amsterdam-Oost!

Leo, hoe is het idee van een gezondere kantine ontstaan?
“Het idee is niet van de een op de andere dag gekomen, het heeft er wel altijd ingezeten. Voor het personeel krijgen wij binnenkort bijvoorbeeld een fietsstoel en een wiebelstoel, ook kunnen zij altijd gebruik maken van de zwembaden en fitnessruimtes. Ik zie dat de maatschappij verandert en om gezondere keuzes vraagt. Wij doen ons best om mee te veranderen.”

Hoe is de gezondere kantine tot stand gekomen?
“De kantine van het Sportfondsenbad is in 2014 geopend. We wilden van de frituur af dus zijn gaan kijken wat de mogelijkheden zijn. Toen zijn we uitgekomen bij een waanzinnig mooie friteuse, die niet met vet frituurt en dus eigenlijk een grote airfryer is. We maken alsnog kroketten en patat klaar, maar zorgen ervoor dat het vetgehalte naar beneden gaat. Omdat de snacks in de airfryer geen vet opnemen, is het beter dan onze oorspronkelijk in vet gefrituurde snacks. Daarnaast zijn we ook in de rest van het assortiment gaan onderzoeken of we gezondere producten konden kiezen. We hebben de wicky vervangen voor fruit shoot, de chocola eruit gegooid en gezondere producten voor teruggezet. Daarnaast staat er voor in de etalage een schaaltje met een klein hapje snijkoek van peijnenburg. Zo proberen we gezondere keuzes te stimuleren.”

Jullie hebben een bronzen medaille gekregen van Team Fit, gaan jullie voor goud?
“Ik kan niet rigoureus alles omgooien, de horeca moet wel geld blijven opleveren. We zijn overgeschakeld op gezonder, de volgende stap is om daar wat verder in te gaan. Onze doelstelling is om binnen een jaar de zilveren medaille te halen. Een gouden medaille zit er (nog) niet in, omdat we niet genoeg verkoop hebben om elke dag groente voor een smoothie of salade weg te snijden. Zilver moet haalbaar zijn. We vinden het vooral belangrijk om een impuls te geven aan de samenleving. Om te laten zien dat het ook anders kan en het niet elke dag een patatje hoeft te zijn.”

Welk advies zou je andere ondernemers willen geven?
“Kijk goed om je heen wat er al zit en durf je nek uit te steken om eens iets anders te doen. De markt vraagt steeds meer om gezonde voeding en het is een kwestie van die vraag beantwoorden. Het is wel belangrijk dat je je onderscheidt. In deze buurt heeft niemand een frituur zonder vet, dus daarin konden wij ons onderscheiden!”

Wat zou je mensen aanraden na het zwemmen te eten?
“Een stuk fruit: appel, peer, mandarijn of sinaasappel. Het is lekker, verfrissend na je inspanning en gewoon goed voor je.”