Nutri-Score wordt het vrijwillige voedselkeuzelogo

De Nutri-Score wordt het vrijwillige voedselkeuzelogo in Nederland. Dat is vorige week door staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan de Tweede Kamer geschreven. De invoering wordt wel nog uitgesteld tot half 2021, omdat het nog beter afgestemd moet worden met de Schijf van Vijf.

Het Nationaal Preventieakkoord dat moet leiden tot een gezondere levensstijl onder Nederlanders heeft als onderdeel de invoering van een nieuw voedselkeuzelogo. Hiervoor waren drie kanshebbers, door een consumententest bleek dat de Nutri-Score het beste werkt.

Al bekend

In België, Duitsland en Frankrijk wordt het logo al officieel gesteund door overheden en een groot aantal consumentenorganisaties. Dat de keuze in Nederland ook op de Nutri-Score zou vallen was dan ook niet zo gek. In Nederland wordt de Nutri-Score ook al door Nederlandse supermarkten en verschillende voedselproducenten gesteund.

Reden van uitstel

Een reden voor het uitstel tot 2021 is dat de Nutri-Score in Nederland op sommige punten de Schijf van Vijf tegenspreekt. Een voorbeeld hiervan is dat de Nutri-Score positief is over witbrood en te negatief over olijfolie vergeleken met het Nederlandse voedingsadvies. Staatssecretaris Blokhuis wil op dat vlak verbetering zien, daarom gaat Nederland meepraten in een internationaal, wetenschappelijk comité over de evaluatie en aanpassingen van Nutri-Score. Als dit traject is afgerond mag het logo wettelijk worden gevoerd in Nederland. Naar waarschijnlijkheid is dit mid 2021.

Bron: Expertisecentrum Voedingsmiddelenindustrie