Feiten en cijfers

Benieuwd naar de cijfers over obesitas en overgewicht? Bekijk hieronder de tabellen en grafieken! Op zoek naar meer cijfers? Bekijk hier het artikel van Het Eetparadijs dat verwijst naar vele bronnen. Ook het Voedingscentrum publiceerden in 2015 een factsheet over de invloed van de fysieke omgeving op eetgedrag. Benieuwd naar de meest recente cijfers in Amsterdam? Sla dan deze site van de GGD erop na.

Volwassenen met overgewicht en obesitas

In 1981 had één op de drie volwassen Nederlanders (33%) overgewicht. Sindsdien is het aantal Nederlanders met overgewicht sterk gestegen tot de helft van alle volwassenen (50%) in 2015. Het percentage mensen met obesitas verdrievoudige van 5 tot 16%. Dit blijkt uit zelfgerapporteerde gegevens van het CBS.

Bron: Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor, CBS i.s.m. RIVM, 2015

Gemiddeld aantal voedselverkooppunten rondom Amsterdamse middelbare scholen

Binnen een straal van 400 meter, oftewel 5 minuten lopen, zijn er gemiddeld 11 voedselverkooppunten rondom middelbare scholen te vinden zijn. Dit zijn voedselverkooppunten waar direct eten te koop is, van snackbars tot broodjeszaken en van supermarkten tot de visboer. Scholieren zijn dus niet alleen afhankelijk van wat er in de kantine wordt verkocht, er is volop keuze in de directe omgeving.

Bron: Het Eetparadijs ism Universiteit Utrecht en Vrije Universiteit Amsterdam. Onderzoek in Amsterdam-Oost en Zuidoost. Infographic: Monica Velasco

Voedselmarketing rond scholen

In deze graphic is te zien dat maar liefst 84% van de voedselmarketing rondom scholen voor ongezond voedsel is en slechts 11% voor gezond voedsel. In de schoolomgeving wordt dus vooral reclame gemaakt voor ongezonde producten en nauwelijks voor gezonde producten.

Bron: Het Eetparadijs i.s.m. Universiteit Utrecht en Vrije Universiteit Amsterdam. Onderzoek in Amsterdam-Oost en Zuidoost. Infographic: Monica Velasco